søndag 10. januar 2010

Økonomisk globalisering

Når vi snakker om begrepet økonomisk globalisering, snakker vi om flernasjonale bedrifter, bedrifter som ikke har ett spesielt land som sin markedsplass, men selger og kjøper produkter over alt i hele verden. Grunnen til dette er at bedriften ønsker å operere der det er billigst. Det er veldig vanlig at vestlige bedrifter flytter si virksomhet til utlandet, da ofte produksjonen, siden det er mer lønnsomt. Vi kan si at økonomisk globalisering handler om samspill mellom mennesker, teknologi, ideer og medium globalt sett, som forutsetter fri flyt av varer, tjenester, arbeidskraft og kapital. Dette er et resultat av bl.a. politiske valg og teknologiske fremskritt.

Utviklingen av den økonomiske globaliseringen øker stadig. Aldri har verden vært så liten som den er nå med tanke på kryssinger mellom varer, kapital, informasjon, kultur og mennesker. Internett har også hatt stor betydning for å gjøre landegrensene mer vage. Myndighetene i mange land har redusert hindrene for handel med varer, tjenester og kapital gjennom de siste årene. Liberalisering av handel i samarbeid med andre land er blitt vanlig for næringsrivende land.

Selv om mange land blir stadig rikere pga. globaliseringen, er det mange land som stadig blir fattigere. Forskjellen mellom i- og lavkostnadsland blir større hevdes det. Velferdsøkningen vår går ut over de fattige i spesielt Afrika, Sør-Amerika og deler av Asia. Grunner til dette er fordi utenlandske selskaper tar resurssene til de innfødte uten at de innfødte får noe særlig igjen for det. Selv om de fattige blir fattigere og de rike blir rikere, øker samtidig levestandarden hos mange mennesker i de fattige landene.

Vi som er "vinnerne" i den økonomiske globaliseringen, har mistet mange industriarbeidsplasser i den vestlige verden. De store selskapene som flytter til billige produksjonsland er med på å forårsake dette. Videre blir mange såkalte "vinnere" gående arbeidsløs eller på trygd i velferdsstaten sin.

Den økonomiske globaliseringen er med på å skape en verden uten landegrenser, men allikevel blir forskjellene større. Globaliseringen gir oss tilgang til billige globale merkevarer som data, biler og filmer. Men det er ikke bare handel og salg som er aktuelt når det gjelder økonomisk globalisering. Vi kan også se at investeringer i utlandet stadig blir vanligere. Vi har mulighet til å kjøpe og selge aksjer i utenlandske selskaper på internasjonale børser. Flere fattige land vokser stadig mot en mer velferd. Land som Brasil, Mexico, Indonesia, Malaysia, Kina og India har hatt en økonomisk vekst som resultat av den globale økonomien - sammen med de rike landene som også har hatt en økonomisk vekst. Dette er et argument for den økonomiske globaliseringen: Levestandarden øker for alle på lang sikt. Argumenter mot økonomisk globalisering er at de fattige landene blir utnyttet både når det gjelder deres arbeidskraft og ressurser. I tillegg får ikke de fattige landene full tilgang til markedene på det internasjonale plan.

For bedrifter er økonomisk globalisering en stor mulighet for å samarbeide med andre internasjonale bedrifter, men på en annen side kan denne muligheten også øke nivået på konkurransen, og gjøre den tøffere - både på hjemmemarkedet og eksportmarkedet. Innenfor den arbeidskrevende industrien er det veldig vanlig å flytte produksjonen til lavkostnadsland. Som kjent er tekstilindustrien flyttet til Øst-Asia, og flere bedrifter gjør nettopp dette for å minke kostnadene og øke omsetningen.

Norge er helt klart et av de landet som sitter igjen med utrolig gode fordeler når det gelder økonomisk globalisering. I 2005 var Norge det tredje rikeste landet i verden, etter USA og Luxembourg. Oljen vi eksporterer er gode inntektskilder og er med på å øke vår velstand enda mer. På grunn av industrilandenes, noen vil påstå utnytting, av ressursene og arbeidskraften til de fattigere landene, øker stadig forskjellen mellom fattige og rike land. I dette paradokset, hvor samtidig velferden skal øke generelt, er samfunnsansvaret til hver enkle bedrift aktuelt når det gjelder redusering og flytting av arbeidsplasser i sitt eget land til lavkostnadsland, og utnytting av allerede fattige lands ressurser og arbeidskraft på grunn av all makten mange bedrifter har. Er det mulig å drive med økonomisk globalisering uten at det skal gå utover noen?


Kilder:
http://hvorhenderdet.nupi.no/Artikler/2007-2008/OEkonomisk-globalisering
http://www.fokuskvinner.no/Temasider/Globalisering/Fakta/1004
http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/kampanjer/refleks/innspill/oekonomi/cappelen_aa.html?id=493266
http://hvorhenderdet.nupi.no/Artikler/2007-2008/OEkonomisk-globalisering/(part)/1
Næringslivsøkonomi - Økonomi og ledelse, Johan T. Dale, Steinar Lyngstad, Siri Løvaas, Dalefag AS 2008

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar