tirsdag 12. januar 2010

Aksjeutviklingen til Statoil ASA - 9.nov-14.des 09

Statoil ASA er et internasjonalt energiselskap innen olje- og gassvirksomhet. De er verdens største operatør til havns og har virksomhet i ca 40 land med 30 000 ansatte.

Statoil ASA er et børsnotert selskap, et allmenn aksjeselskap, deri fra ASA, og jeg har siden 9. november og frem til 14. desember fulgt med på aksjeutviklingen til dette selskapet.

Som sagt er Statoil ASA et stort selskap, og det er hverdag mye aktivitet i deres aksjeutvikling. I hele 2009 var det folk som handlet aksjer hver dag fra selskapet, noe som er vanlig i de største selskapene. Statoil ASA har en veldig jevn utvikling og det er derfor ikke fult så risikofylt å investere i dette selskapet.

Per 9. november hadde Statoils aksjer en verdi på kr 141,90 pr aksje. Denne verdien hadde 14. desember steget til kr 142,40. Utviklingen har vært liten dersom man ser helhetlig mellom disse to datoene, men dersom man ser for eksempel fra uke til uke eller fra dag til dag, ser man at det er mye aktivitet med kjøp og salg. Og det blir litt mer "spennende" når vi ser på forskjellen mellom høyeste og laveste kurs: (146,80-139,00=7,8 kr) noe som utgjør (141,90*7,8/100=11,0682) ca 11 % økning f.o.m. jeg begynte å følge med på aksjen, 9. nov, til aksjeprisen var på sitt høyeste, 23. nov. Under hele perioden økte aksjeverdien med (142,60-140,50=) 2,1 kr, noe som utgjør (140,40*2,1/100=2,9484) en øking på 2,9 % av Statoil sine aksjeverdier.

Det kan være mange grunner til at Statoil ASA har hatt svingninger på børsen.
Datoene 13.,17. og 19. november og 10. og 14. desember kom Statoil ASA ut med pressemeldinger om kjøp og salg og nye avtaler, og spesielt etter disse datoene har det skjedd tydelige endringer i aksjekursene deres. Dette er fordi aksjeinvestering handler i stor grad om psykologi og spekulasjoner, og nye børsmeldinger om hvordan det går det selskapet er derfor veldig aktuelt når man skal vurdere hvor og når det er lurt å investere.

Den høyeste kursen i perioden var på kr 146,80 etter en intradag. Etter dette sank børsen dramatisk i en uke. Grunnen til dette kan ha vært at aksjonærer så at aksjeverdien hadde økt, med 11 % (som tidligere nevnt) og bestemte seg derfor å selge for å få et utbytte. Dette er selvfølgelig bare spekulasjoner.

Fra 30. november steg børsen igjen, og dette kan ha noe med at aksjeverdien var så lav at aksjonærer fant det smart å kjøpe på dette tidspunktet med tanke på utbyttet de kan få ved å eie aksjer i Statoil.

Selv om vi ser at aksjeverdien har steget i perioden generelt, kan vi se på aksjeutviklingen for de 5 siste årene at Statoil har hatt en mye bedre aksjeverdi før midten av 2008 - før finanskrisen kom. Men nå kan vi se at aksjekursene er på vei opp igjen. Statoil vant, under perioden jeg fulgte med på deres aksjeutvikling, en kjempe kontrakt hvor de skal være med å utvinne olje i Irak. I denne forbindelse skal de være med å utvikle et av verdens største oljefelt der nede. Det er nettopp slike kontrakter som får folk til å investere i Statoil ASA.

Andre grunner til investeringer den siste perioden, kan være at oljeprisen stiger på grunn av større etterspørsel - fordi verdensøkonomien har bedret seg. I tillegg har endringene i den amerikanske dollaren antagelig hatt noe å si, siden oljeprisen faktisk måles i dollar. Alt som er relatert til olje og gass kan være faktorer som påvirker Statoil ASA sin aksjekurs, siden de som sagt er innefor olje- og gassvirksomheten.
...................................

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar